Nature Boy

Den här fina låten var med i Angel eyes. Lyssna bara! Den är verkligen en sån låt man ska sätta på en mörk kväll då regnet öser utanför. Bara lägga sig på sängen, stirra i taket och lyssna!
Att lyssna på enkel, instrumental musik kan verkligen slå an vissa känslosträngar. Och ibland är det nog just det vi människor behöver. Inga krångliga låtar med text och ord.. Bara ljud!


Månkalender

Fullmåne idagFilmtips

Kvällens filmtips får bli Angel Eyes.
Letade upp den streamad på nätet igår och såg den två gånger på raken, haha :P

Gillar egentligen inte alls den här trailern, men fanns ingen annan på youtube :/


Ps. Jim Caviezel är verkligen filmens ögongodis :P

mystisk och svår och med de vackra blå ögonen, aaah


drömmar med sensmoral

Det är alltid kul o drömma drömmar som har en sensmoral i slutändan. Jag brukar inte göra det såå ofta, istället brukar jag själv få ligga kvar i sängen och tolka fram och tillbaka för att få ut poängen (jag tror att allt vi drömmer har en poäng, vare sig det är att bara sammanfatta känslor eller faktiskt ge oss lite hintar i livet)
Drömmen var ganska lång men i slutet handlade den om att jag var hemma hos en bekant och skulle duscha. Så jag står där naken bakom draperiet och ett gäng svartklädda "gangsta-killlar" (haha) kommer in i badrummet, de var kanske fem, sex stycken. Jag blev inte rädd för dem, bara orolig att de skulle se mig naken. Av nån anledning skulle jag just då gå iväg o hämta nåt på andra sidan rummet, men det fanns draperi längs hela vägen så jag slapp visa mig. Då började killarna dra i draperiet och fick till slut undan det. Där stod jag nu helt naken inför dem, och som jag hade väntat började de skratta åt mig. Jag skämdes för min kropp och tittade på killarnas reaktioner, vissa vek t.o.m undan med blicken, inte av hänsyn till mig utan för att de 'inte gillade vad de såg'. På nåt sätt så fylldes jag ändå inte jättemkt av skamkänslor. Det här hade varit en stor oro, att de skulle se mig naken, men nu när det väl inträffade och jag fick möta det öga mot öga, då var det inte lika farligt längre. Mina egna farhågor om det hela hade varit jobbigare än den aktuella händelsen! Jag visste ändå inte vart jag skulle ta vägen och jag gick tillbaka till duschen för att gömma mig medan killarna fortsatte skratta och följde mig med blicken. När jag till slut kom bakom draperiet igen ploppade det plötsligt upp en tanke

Det är klart att de skrattar nu. De blir ju inte utsatta för samma sak själva!

Och på nåt sätt blev jag väldigt bestämd där och då, fylldes av en jävlar anamma. Jag gick ut från duschen och fram till killarna, letade faktiskt upp en speciell kille i gänget och när jag kom fram till honom drog jag ner gylfen och sen byxorna. Han gjorde inget motstånd och när jag var klar med honom gick jag efter en annan kille som försökte smita. Utanför var det ett vardagsrum där några ungdomar kollade på tv och när jag kom ikapp honom i dörröppningen ställde jag mig bakom honom och drog ner byxorna där han stod vänd mot ungdomarna i soffan. Sen, haha, hade jag lite kul och vaggade honom åt sidorna så att hans snopp skulle dingla fram och tillbaka. Alla ungdomar skrattade åt honom och själv tänkte jag "Nu är det inte längre så jäkla kul, va?!".
På nåt sätt så hade jag här bevisat för mig själv, och även killarna, att det kunde minsann bli ombytta roller. Först skrattade de åt mig, för att jag var naken, men när det väl hände dem själva så var det inte så himla roligt längre. Detta fick mig att förstå att när jag får skamkänslor, om nån tex skrattar åt mig, pekar ut mig. Då ska jag alltid komma ihåg -för min egen skull- att hade istället den personen varit i min situation, då hade det inte varit så kul längre. Att visst, folk må skratta åt mig men hade de varit i min sits, så hade de lika gärna kunnat bli skrattade åt istället = Jag rår inte för mina omständigheter och de andra hade lika gärna kunnat vara i min sits = Vi är jämlika! Vi rår inte för våra omständigheter, någon av oss.

Kanske lite svårt för andra att hänga med i mina tankar.. Men ja.. drömmen gav mig i alla fall nåt att tänka vidare på. Ofta kan drömmar vara väldigt bra på det sättet, att man förstår saker och sammanhang som man kanske aldrig annars skulle tänkt på. I och med att man får till sig ett faktiskt scenario så har man lättare att förstå vissa grejer.


tandborstningstankar


det är konstigt att man växer fastän man
står kvar och stampar på samma ställe...

-
men det är ju därför man växer


I tried to remember the chorus, I can't remember the verse Cos that song that sent me swimming, Is now the life jacket that burst
The Kooks - She moves in her own way


 

efter att ha sett den här sköna videon

 


*


Jag förstår inte. Varför älskar de mig inte?
Vad gör jag för fel?Det är ett barns förvirrade känslor som spelar inombords. Jag må vara 21 år, men jag jobbar fortfarande med känslor som skapats i barndomen. Ett barn som inte förstår sammanhangen, ett barn som inte förstår att "ja, mamma och pappa är arga på mig, de skäller på mig just nu, men de älskar mig ändå." Jag fattade inte det när jag var liten så jag gick alltid runt och försökte vara så god och snäll och duktig och hjälpsam och försiktig som det bara gick. Och framförallt försökte jag Visa Hänsyn. Släppa fram alla andra, tillfredsställa deras behov, aldrig vara i vägen, aldrig säga emot eller stå upp mot någon. Jag försökte vara alla till lags för att inte förarga någon - för då skulle de inte älska mig längre. Trodde jag. Jag trodde att så fort pappa eller mamma skällde på mig, eller klagade eller var missnöjda så var jag inte älskad av dem.

Och att känna sig älskad av sina föräldrar, det är ju där man bygger upp sin allra första trygghet som barn. Att man inser att "jag kan begå misstag, jag kan göra fel, jag kan bli arg, jag kan skrika, jag kan vara 'annorlunda', men mina föräldrar kommer ändå att älska mig". Och det är där man börjar lära sig att älska sig själv. Vad finns det inte att älska?! Mamma och pappa säger (visar) ju att det är okej - Föräldrar visar vägen. När de älskar sina barn - och säger och visar det- så lär sig även barnet att älska sig själv. Barn följer sina föräldrar. (Det är samma sak om en förälder är osäker på sig själv och det blir väldigt tydligt, då kommer barnet även snappa upp det. Mamma tycker inte om sig själv, hon är orolig för om hon ser tjock ut i den tröjan. Varför får man inte se tjock ut, mamma? Är det fel att se tjock ut? Är jag tjock mamma? Hjälp, tänk om inte andra tycker om mig nu? osv.)

Men tillbaka till att känna sig älskad av sina föräldrar: Om man som barn inte förstår att det alltid finns och alltid kommer finnas en grundkärlek till en, från föräldrarna - Att man istället som jag, får för sig att man bara är älskad när andra är nöjda med en, eller när andra överhuvudtaget inte märker en, bara man inte är i vägen. Då kommer man (jag) spendera hela resten av livet med att gömma sig för människor. För fatta vilka krav man kommer vara tvungen att ställa på sig själv för att inte råka förarga någon eller för att få alla att godkänna en. Det räcker med att gå ut till brevlådan - "Tänk om en granne går förbi och tittar åt mitt håll och inte gillar det han ser.. Tänk om han tycker att jag går konstigt, eller ser konstig ut, eller tycker att jag borde hälsa, eller undrar varför jag är hemma mitt på dagen och förstår att jag är arbetslös och då ser ner på mig. Tänk om han ser vad blyg jag är och inte gillar det heller". Alla människor är olika, hur ska man veta vad alla förväntar sig av en?
Och DÄR har vi det stora problemet. Älskar man inte sig själv så försöker man omedvetet kompensera upp det med att få alla andra att älska en. tro att alla andra måste älska en.
Nu kan man ju tycka att det här brevlåde-exemplet är ganska extremt. Men jag har dagar då jag faktiskt fungerar just så. Då jag inte klarar av att gå ut till brevlådan ens. Och det p.g.a mina egna krav på mig själv. Att om jag väl går ut, så måste jag vara perfekt! Jag får inte sticka ut och jag måste bete mig- / se ut- / tycka- / och vara precis så som alla andra vill. Men man kan inte tillfredställa hela världen. Det går inte. Det blir kortslutning i hjärnan till slut!

För mig existerar inte den sociala fobin som ord i huvudet, alltså inte så som här ovan - att jag tänker fram det. Utan jag får istället känslor, panikkänslor av att jag inte klarar av/orkar vara i den aktuella situationen. Och när de känslorna väl börjar snurra inombords så gör jag allt för att värja mig. Jag klarar inte av dem. Men om jag då skulle sätta mig ner och börja rannsaka känslan, då skulle jag finna att den mynnar ur just de orden och rädslorna som jag skrev ovan. "Tänk om han inte gillar vad han ser" typ.


Jag vet inte riktigt hur jag råkade halka in på social fobi när det var tänkt att bli ett inlägg om barndomen och flyktiga känslor som dröjer sig kvar till vuxen ålder. Men jag lät fingrarna vandra och det här är vad som kom ut :P Kanske att jag skriver mer om det andra en annan dag...? vi får se

.
Du har faktiskt makten att förändra ditt eget beteende!
Plötsligt kändes allt mycket bättre!tipstack:livelovesurf

Wohooooo!


bitterljuvtIf I told you a secret
You won't tell a soul
Will you hold it and keep it alive
Cause it's burning a hole
And I can't get to sleep
And I can't live alone in this lie

So look up
Take it away
Don't look da-da-da- down the mountain

If the world isn't turning
Your heart won't return
Anyone, anything, anyhow

So take me don't leave me
Take me don't leave me
Baby, love will come through it's just waiting for you

Well I stand at the crossroads
Of highroads and lowroads
And I got a feeling it's right

If it's real what I'm feeling
There's no makebelieving
The sound of the wings of the flight of a dove

Take it away
Don't look da-da-da down the mountain
If the world isn't turning
Your heart won't return anyone anything anyhow...

So take me don't leave me
Take me don't leave me
Baby, love will come through it's just waiting for you

So look up
Take it away
Don't look da-da-da- down

If the world isn't turning
Your heart won't return anyone anything anyhow...

So take me don't leave me
Take me don't leave me
Baby, love will come through it's just waiting for you


.
jag vet inte
intressant

länk

 


.


Vi har tur!

Hej Sverige!
Jag tycker att vi här i landet ska vara tacksamma över att det faktiskt är snö som kommer i överflöd just nu! Min mamma kollar mycket på utländska nyheter och just nu är det en kanal som visar nonstop om översvämningar nere på ön Madeira. Jättehemska bilder, att se hur de starka vattenmassorna bara dundrar fram genom övergivna gator. Bilar som ligger krossade på förstörda vägar ute på landet och den ständiga bruna gyttjan som forsar fram överallt. Över 30 personer har tydligen dött... Och när jag står där och kollar på dessa bilder på tvn så blir jag bara så tacksam över att det faktiskt den här vintern är snö som singlar ner från himlen, och inte
regn som vi svenskar annars är så vana vid så här års. Även om snö också kan skapa en del problem, så önskar jag att när människor på måndag morgon ger sig iväg till jobb&skola slutar sucka och klaga över vädret. För det kunde ha varit så mycket värre!


c'est moi


akrobatik . skateboarding . möten . mänsklig kontakt . hjälpa . engagemang . himlen . natten . skiftningar . nyanser . mångfald . kommunikation, till allt . capoeira . dans . kampsport .  kroppskontroll . bred inom mycket . natur . luft . dofter . tekniskt kunnande . fotografi . text . textiltryck . dokumentera i foto, film och ord . psykologi i beteende, reaktioner och kommunikation . hundar . hästar . promenera . variera . påverka,bidra,beröra . läsa . människohistorier/liv . moln . solen . värme . acceptans . ödmjukhet . tålamod . tacksamhet . glädje . sprudlande . närhet & beröring . kramar . humor . skratta . utsikter . överblick . horisonten . bergskedjor . sjunga . musik . nyfikenhet . läka; healing . måla . skapa . bokbinderi . rensa;göra av;börja på nytt . leenden . händer . vatten . självständighet . egen-tid . vänner . diskutera, utbyte . insikter . förståelse . givande . personlig utveckling . språk . färger . fåglar . månen, stjärnorna, natthimlen . njuta . resa . nya erfarenheter . kunskap . stöd . bli kliad på ryggen&under fötterna :P . drama . skådespela . motivation . inspiration . kärlek . TILLIT . människor . surf . le parkour . kläder&accessoarer som uttryck . trummor . gitarr . rytmer,beats,taktkänsla . skrika . självkänsla . intryck&uttryck . ärlighet . öppenhet . andlighet, intuition . impulser/spontanitet . stretching, vighet, rörlighet, smidighet . mångsidig . samhörighet . gryning . skymning . nytänkande . idéer . vind . åska&blixtar . hav . öppna vidder . frihet . vänlighet
. medmänsklighet . OCH att hänga ut från fönstret i en åkande bil med vinden blåsandes i håret


vem jag är

oliviaway undrade i en kommentar vem jag var. vilket gav mig en idé att göra det här inlägget:

Jag har en pärm hemma på mitt rum, som jag håller gömd och som bara är till för mig och ingen annan. I den har jag skrivit ner massa saker om mig själv, positiva saker, vem jag är och tycker om och vad jag vill i livet, saker jag vill uppnå eller bara vill ska finnas i mitt liv. Den har jag att plocka fram de gånger jag känner mig nere och ibland inte orkar med livet. Då tar jag fram den och påminner mig själv om vem jag faktiskt är. Och att jag en vacker dag faktiskt kommer våga vara den människan också, fullt ut. Jag är väldigt bra på att begränsa mig själv och fastna i rädslor. Just nu tampas jag ju en hel del med min sociala fobi, vilket kan vara jävligt jobbigt vissa gånger och bara få mig att vilja ge upp. Då är den här pärmen skitbra. För jag behöver ibland verkligen påminna mig själv om att jag är ju så mycket mer än bara min sociala fobi! Fokuset hamnar alltför lätt på den eftersom det är det jag går i, hela dagarna.. Så här kommer en av de lappar jag har insatt i den pärmen.

*skrev in det i ett inlägg för sig*

 


världen är vacker idag


åh, vad det är fint när det snöar.
allt blir så tyst och fridfullt


klick


Solace hissar Andrea Fay Friedman

härifrån


And run From them, from them With no direction We'll run from them, from them With no conviction

james mcavoy and the scottish accent

Jag har fått en jäkla crush på skådespelaren James McAvoy sen jag såg Becoming Jane förra veckan. Sen dess har jag kollat igenom hans filmer Penelope, Starter for ten och Wanted. Och jag är inte klar än, hahaha.
Det roliga är att efter att jag har kollat igenom otaliga intervjuer med honom på youtube så har jag blivit helt kär i den skotska dialekten! (han har inte haft den i filmerna) Jag skulle kunna sitta och lyssna på sån dialekt hur länge som helst. Den låter så.. knasig och härlig på nåt sätt :) Tror faktiskt jag ska kolla upp om det finns några engelska audioböcker att ladda ner, med nån skotsk uppläsare. Skit samma vad det är för bok, bara jag får höra dialekten!! Hahaha. Här är ett smakprov:

" I could cry just now, talking about it. But I'm not going to,

because I'm saving that for a talkshow"

 


What the fuck have You done lately?!


Se.Den

 


Musikblogg. iFrekvens


Jag har förresten skaffat en till blogg,
där jag bara lägger upp musik:Atonement

(låten passar väldigt bra!)


confused

Vad är det egentligen med mig och sorgliga slut på filmer? Vad jag vet så har jag inte alls haft så svårt för det tidigare, eller i alla fall inte så att det har blivit outhärdligt - som det har blivit nu helt plötsligt!

Allt började i lördags när jag kollade på Becoming Jane.. Halva filmen satt jag på nålar och bara väntade på att nåt oväntat och sorgligt skulle inträffa. Och när det till slut även gjorde det så hade jag skitsvårt att släppa det.. Och samtidigt kunde jag bara inte fatta varför jag tog det så hårt. Herregud, det är en film! Jag brukar tycka om min förmåga att leva mig in i filmer, men när känslorna inte har släppt ens efter några dagar.. då är det något som är fel! Eller okej, inte fel - Men jag fattar bara inte. Varför har jag ingen distans? Varför tar jag det så hårt? (Nämnas bör väl också att slutet hade handlat om kärlek. Två människor som älskade varandra, men ändå inte fick vara tillsammans). Efter att ha funderat på det hela dan idag så kom jag fram till den enkla anledningen att

Jag blir själv olycklig, å deras vägnar.

Jag vet att det bara är en film, att det egentligen inte är på riktigt. Men ändå.. sånna här livsöden finns på riktigt! Och det är bokstavligt talat hjärtekrossande!
När jag funderade lite mer så kom jag på att det är ju inte bara vid sorgliga slut som det blir jobbigt i mig. Även när karaktärer i filmer typ gör bort sig, så blir jag generad och sitter och vrider på mig i soffan, försöker värja mig för att det är så pinsamt för karaktären (haha). Och likaså när jag i andra sammanhang ser folk framträda på scen eller tala inför en grupp.. då brukar jag plötsligt känna mig nervös å deras vägnar, för att det antagligen är vad de själva känner. Det är fan jobbigt att ha det så här. Visst, det är bra med empati och kunna sätta sig in i en annan människas känslor. Men när jag själv blir påverkad så till den grad att jag inte orkar med det.... Det blir fan empati till överdrift. Jag vill inte vara sån, jag vill kunna förstå människor och allt sånt, men jag vill inte insupas i deras energier så att jag mår dåligt själv. DISTANS! Går det att ha empati för människor men samtidigt inta en distans? Att man inte själv tar på sig deras känslor...? äh, jag vet inte.

Jag fick i alla fall en idé att jag skulle prova att tvinga mig igenom nån jobbig film.. och sen se hur jag kände mig efteråt. Vad som egentligen skulle hända. Herregud, så farligt kan det ju inte vara, det är ju en jäkla film vi snackar om!
Jaja, så det var min idé och jag tänkte att jag kanske skulle prova med filmen Atonement. Jag har velat se den sen den kom upp på bio, men det blev aldrig av +att jag visste att den var sorglig. I alla fall så började jag kolla trailern på youtube och redan där började det krypa lite inombords. Och jag kollade upp filmen på wikipedia för att "förbereda mig" (:P) ... Men nej, där tog det stopp. Allt jag kände vara bara nej nej nej, en väldigt fysisk känsla på nåt sätt, som panik. Sen började jag i alla fall gråta och orkade inte mer. - Och då hade jag ändå bara läst om filmen..
Jäklar. Att det ska vara så jobbigt. Och jag fattar inte vad det handlar om... Varför ska det vara så jäkla svårt?! Jag förstår att det inte är själva filmerna det handlar om. Utan ämnena de berör - Kärlek, förlust och sorg. Men min reaktion.. varför? och hur? och när?

hrm..

känns lite patetiskt att göra ett helt inlägg om det här.. men det är något som gnager så jäkla mycket inom mig just nu så jag var bara tvungen.. :P

cry baby, cry


Att gråta är att bekräfta känslan
och det är det bästa du kan göra!I can't really say why everybody wishes they were somewhere else. But in the end, the only steps that matter are the ones you take all by yourself


och se inlägget nedan!


Adam ♥

Det är sent. Men jag har precis suttit och kollat på den här fina filmen. Väldigt värd att se!

 


poopy


en sak jag inte klarar av är människor som ska lägga sig i mitt liv.
som försöker pracka på mig sina föreställningar, viljor och åsikter.
#!!@&% säger jag bara!!


just listen. sarah dessen


"
there comes a time in every life when the world gets quiet
and the only thing left is your own heart.
So you'd better learn to know the sound of it.
Otherwise you'll never understand what it's saying
"


The future is on fire. Of a dying breed. Don't understate our relevance. We're the eyes in the walls. And we witness the vultures feed


Hey!! Den här är ett måste
!undantaget

blubb blubb blubb
ett tag sen jag skrev.
trodde ärligt talat inte att jag hade några läsare här, men så kollade jag statistiken och fick mig en liten puff att i alla fall göra nåt litet inlägg.
Jag läser en hel del om dagarna och kan bocka av Along for the ride och Just listen nu. Båda väldigt bra och den förstnämnda känner jag nästan för att köpa själv o ha i bokyllan. Det är väldigt sällan jag känner så eftersom jag inte direkt är nån boksamlare. Jag älskar att läsa, men föredrar att inte äga böcker. De slutar ändå bara i bokhyllan o samlar damm. Fullständigt onödigt! Dock kommer undantaget här:

Beställde den förra veckan och i onsdags låg den i brevlådan.
82 kronor (det är ju ingenting!) och totalt värt det!

Jag vet inte vad det var med just den boken - av alla andra jag läst den senaste tiden - men efter att den var klar kände jag på nåt sätt ett slags "behov" av den. Om det så bara var att den skulle stå i bokhyllan. Bara den fanns där liksom.. Mycket i boken kunde jag relatera till och känna igen, till den situationen jag själv befinner mig i. Och det var skönt att läsa om nån annans tankar och reflektioner om det hela och att det faktiskt slutade bra - Då kanske det finns hopp för mig också?! .. Bara jag orkar stå ut, och kan ha tillit.

Jag har märkt att den röda tråden i de Sarah Dessens-böcker jag hittills läst handlar om att lära sig att våga leva och krypa ur sitt skal. Ett fint ämne! - som jag själv verkligen behöver ta till mig :P

Och det var väl dels därför samma känsla av behov ploppade upp även efter Along for the ride. Den kunde jag också relatera till väldigt mycket. Och just de omständigheter som huvudpersonen tampades med. Så ja, vi får se. Kanske hamnar även den i brevlådan?


music

 

 


Whip it

 

 


This Lullaby. Sarah Desen

Remy tror inte på kärlek
Kärlek är onödigt. Man blir bara sårad och beroende. Men ändå har hon själv haft mer relationer än hon kan räkna till. Hon vet precis hur man bryter upp, hur man dumpar och går vidare. Hon tillåter sig själv att bli småkär, bli intresserad men aldrig längre än så. När djupare känslor sätter in, då är det dags att bryta upp.
Sen träffar hon Dexter, som bokstavligt talat krashar in i hennes liv.


3/5


.you just need to figure out things on your own.
it all needs to fall into place in you.
not letting anybody rush you
or tell you how to do.
Its up to you, and you've got time!
i promisemusik


 


The Black Balloon


Det blir till att se den här ikväll. Jag tror den är väldigt fin!

tipstack till oliviawayGlad


Hahaha!

Alldeles nyss skulle jag gå in på msn och fick se att jag hade 12 nya mail i inboxen. Va faan. Jävla spam! tänkte jag. Men sen när jag gick in på själva mailen så såg jag att nästan alla avsändare var från stadens biblioteket så jag gick in o kollade på bibblans hemsida.. och se:


ÅÅh, va roligt :D Men fan vilken boknörd jag plötsligt blivit :Pupdate:


 


.


en liten bit blå himmel är ibland allt som behövs


visdom via natten


Respekten ligger inte bara i det man ser, utan även i det man utför

Jag vet inte vad det ska betyda, men det var det sista jag hörde innan jag vaknade alldeles nyss. Jag drömmer väldigt mycket och väldigt ofta. Inte sällan flera drömmar på en natt, eller ibland bara en enda jättelång. Ofta kommer jag ihåg dem. Jag pratar väldigt mycket också. och gnisslar tänder (något andra har påpekat). Men det här med pratet. Det är jag faktiskt väldigt intresserad av. För jag vet att vissa gånger har jag under drömmarna råkat vakna till och höra vad det är jag säger och då tyckt att "det där var ju riktigt smart", sen har jag snabbt fallit tillbaka i sömnen och på morgonen är det glömt. Allra helst skulle jag vilja ha en bandspelare som stod på hela natten. En bandspelare som egentligen inte var på utan kände av när det var ljud omkring och då satte på sig själv och började spela in, finns det sånna? För ett vanligt kasettband skulle ju gå åt direkt, den räcker väl bara i drygt 2 timmar. Jag skulle liksom knappt hinna somna efter att ha tryckt på record, än mindre börja drömma och snacka :P Jag får kolla upp det där med den andra bandspelare, har jag tur så finns det faktiskt sånna! Kanske på pappas jobb? Hrm. Värt att kolla upp.
För det är faktiskt väldigt intressant det där, vårat undermedvetna. Att alla människor är egentligen väldigt kloka. Det räcker bara att gå och lägga sig, haha.


we can fight our desires


Jag är kär i den här just nu-
Men ibland är jag inte jättesugen på techno-dataljud. så då funkar den här andra bra istället-

tipstack till hanna

Just let me -


What I need is time
So I can figure this out!
on my ownJag är arbetslös. Jag pluggar inget. Jag har social fobi. Och dessa tre är Ingen.Bra.Kombination! Isolering blir slutsumman. Men grejen är att mina föräldrar kan inte förstå. De kan inte ens acceptera att jag faktiskt har social fobi. Att det faktiskt är jobbigt att gå ner till bibblan själv, att det faktiskt är jobbigt att gå på stan, ibland även med sällskap, att det faktiskt är jobbigt att ens tänka på jobb eller plugg i nuläget, att det faktiskt till och med är jobbigt att gå ut till den där jäkla brevlådan själv bara för att hämta posten om dagarna! En sån jävla liten pissgrej. Och de kan inte fatta att det faktiskt är jobbigt. Kan någon det?

Okej, det handlar kanske inte om att förstå i så fall. Det handlar istället om acceptans. Att de åtminstone, om de nu inte kan förstå, kan acceptera att jag har det så här just nu. Kunde de bara göra det så skulle mitt liv bli snäppet lättare att stå ut med. Då skulle jag få både tid och utrymme och stöd till att "figure this out". Till att gå hemma tillräckligt länge tills jag får nog och känner att Nu är jag redo. Nu vill jag försöka

Människor fungerar på olika sätt. Min syster till exempel, när hon inte klarar nåt så vill hon att andra pushar henne. Att andra finns där och hejar på. Lägger sig i? Med mig är det tvärtom. Med mig är det Lämna mig ifred. Låt mig vara. Jag vill väldigt gärna ha stöd. Väldigt gärna att folk finns där för mig när jag behöver. Väldigt gärna få en klapp på ryggen. Väldigt gärna bli uppmärksammad att jag faktiskt försöker! Det jag INTE vill är att andra ska komma in med sina åsikter och teorier om vad jag borde och inte borde göra. Ursäkta, men det vet jag faktiskt bäst själv! Den som känner mig bäst är ju ändå jag.

Alla människor fungerar på olika sätt och det är där det ibland blir lite fel. Min pappa ger mig rådet att "Sätt upp ett mål, Solace. Bestäm dig för en sak och sen arbetar du dig fram till det. Det viktigaste är att du faktiskt har ett mål!". Och ja, jag kan hålla med om att det är en bra lösning. För honom. I hans liv. För det är så han fungerar. Han kan "set his mind to something" och sen bara göra det. Utelämna allt annat. Röra sig mot målet. Jag kan inte det. Jag funkar inte så (och det i sig handlar ju om självförtroende, men det är en annan diskussion).

Och jag försöker febrilt få mina föräldrar att förstå även detta. Att alla lösningar, alla idéer de har. De funkar inte för mig. Det kanske är så de två fungerar och visst, vad bra för dem. Men det de istället måste första att jag är en annan individ. Jag funkar på ett annat sätt. Människor är inte alltid lika. Människor är aldrig lika! Och där har vi en väldigt viktig punkt. Att se det hela ur den andres perspektiv. Jag vet inte, men ibland skulle jag kunna säga att det är fan en gåva i sig att kunna det. Tydligen. Eftersom ingen i min närhet (och då snackar jag inte bara familjen) för tillfället tycks fatta vad jag menar när jag pratar om vikten i det. Att titta efter den andra människans natur och personlighet, och inte hela tiden se ur sin egen vinkel. Inte basera allt den andra säger utifrån sina egna erfarenheter och åsikter. Herregud då kommer man ju aldrig förstå en annan människa och dess känslor, rädslor, problem m.m.m. Allt sånt är individuellt.

För att förstå en annan människa räcker det faktiskt bara med att lyssna på henne/honom. Det räcker. Det är allt! Och att inte lägga in nån egen teori eller åsikt i det hela. Bara lyssna rakt av när den andra säger "Så här är det för mig: ..." Haha, det är så jäkla enkelt! Bara acceptera. Inget "jaha, du borde göra si eller så.." eller "nej, men så kan du ju inte känna.." Ingen sån skit. Bara lyssna. och acceptera.

Hade mina föräldrar kunnat det så hade hela den här skiten kanske gått lite snabbare, lite smidigare. Som det är nu har jag fullt upp med att försöka mota bort deras tafsande händer (läs åsikter) från mitt liv. Jag får ingen chans att tänka klart. Får ingen ro att känna efter vad jag vill, hur jag ska göra. Jag är fullt upptagen med att hålla stånd mot mamma och pappa!


Breathless. Jessica Warman


Katie sitter ofta på taket med sin storebror Will och röker cigaretter.
Will som lider av schizofreni har periodvis varit inlagd på olika sjukhus under åren, men den här sommaren är han hemma för första gången på länge.
Inte mycket finns att göra i den tryckande värmen så den mesta tiden spenderas på taket eller i poolen. Poolen där Katie trivs som bäst. Hon älskar vatten och har alltid varit bra på att simma. Sen tre års ålder har hon deltagit i olika simlag och hon har alltid varit den snabbaste! Varje dag den här sommaren simmar hon i poolen och känner att hon blir bättre och bättre.
Katies föräldrar är båda väldigt frånvarande på olika sätt. Medan pappan är en överarbetande psykiater och sällan hemma (och därför fått öknamnet "The Ghost" av sina barn) så är mamman konstnär och därför ständigt i närheten, arbetandes i sin ateljé. Hennes problem är istället att hon dricker för mycket och innan lunchtid om dagarna är hon redan lätt berusad.
I Hillsburg (även kallat Hellsburg) där familjen bor, är de måttligt populära. Staden är en fattig liten håla där alla känner alla och då Katies pappa arbetar så mycket har familjen lyckats förbättra sin standard mer och mer, vilket grannarna inte ser på annat än med avund och förakt.
Med andra ord är det ingen lätt tillvaro för Katie och hon tar sin tillflykt till vattnet. Där kan hon slappna av och vara sig själv. Hon är även duktig i skolan men det är att simma hon älskar.2/5  [okej]


Boken är uppdelad i fyra delar.

Part One. Mest introduktion av familjen, samhället och Katies bakgrund. Även en närmare inblick i hennes och Wills relation.
Mot slutet händer en incident som leder till att Will försöker ta livet av sig. Han hamnar på sjukhus och Katie själv skickas av sina föräldrar iväg till ett internat, "för hennes egen skull". Ett internat med inrikting på simning.

Part Two. För att slippa förklara sin trassliga familjesituation säger Katie till alla att hennes bror är död. Samtidigt som det får henne att känna sig illojal så är det ändå en lättnad att på sätt och vis. Det blir enklast så.
På internatet blir hon vän med skolans populäraste tjej, avancerar inom simningen och får extra tillsatt träningstid, hon träffar Drew som är hennes manliga motsvarighet i laget. Blir kär, men Drew är troende vilket inte riktigt går ihop med Katies egna livssyn och bagage. Simningen går bättre och tränaren föreslår en ansökan för sommarläsning på det prestigefyllda Yale university.

Part Three. Efter sommaren på Yale kommer Katie tillbaka med nyvunnet självförtroende. Allt flyter på bra, hon blir captain för simlaget och relationen till Drew blir djupare. Men en vacker dag står hennes mamma inne på hennes internatrum. Katies farfar har dött och de måste åka direkt. Mazzie, rumskamraten som Katie kommit allt närmare, får följa med och dan efter är det begravning. Det blir en kaotisk dag. På kvällen händer det som inte får hända. Brodern Will får ett utbrott och hotar pappan i familjen till livet. Polisen anländer och Will blir intagen på mentalsjukhus. Katie kan inte förlåta, även om hon egentligen den enda han har att ty sig till, den enda han litar på i världen. Hon vägrar att besvara hans telefonsamtal och efter en tid slutar han ringa.

Part Four. Det har blivit sommarlov igen och för andra året i rad har Katie sommarläsning på Yale, där hon även tränar med simlaget. Hon träffar Eddie som hon blir mer och mer intresserad av, börjar gå ut och festa, dricker, röker och sover knappt. Sommarläsningen tar stryk och även simningen. När hon till slut är nära att bli kickad från simlaget tar hon sig samman och skärper sig.
Tillbaka på internatet för tredje året får hon en dag reda på att hennes bror mördat en ordningsman på sjukhuset där han är intagen. Saker och ting börjar spåra ur i hennes liv. Hon är otrogen mot Drew med hans bästa vän, hon kommer inte in på Yale för collage, skolans populäraste tjej som hon var vän med avslöjar allt om Will för resten av skolan. Livet suger, men Katie har ändå sin rumskamrat Mazzie som hon kommit nära. Det finns ett speciellt band dem emellan och tack vare Mazzie orkar Katie stå ut de sista veckorna av internat-tiden.


Nya böcker på väg

Åh. jag är verkligen tacksam över vilket bra bibliotek min hemstad har!
Efter att ha läst Sarah Dessen's The truth about forever kollade jag upp lite vad det var för fler böcker hon skrivit. Alla verkade vara i ungefär samma stuk men om olika ämnen och eftersom hon verkar vara en väldigt bra författare gissar jag att de andra är lika bra som den jag nyss läst.
Och nu är det så att mitt bibliotek tillåter att man lämnar in bokinköpsförslag (antar att även andra bibliotek i landet har det så?) så jag skickade faktiskt in förslag på 7 olika böcker, hahaha. Jag visste att personalen lika gärna kunde strunta i förslagen, men då jag lämnat in andra gånger och de böckerna blivit köpta, så hoppades jag ändå.
Och gissa vad! Följande böcker väntas snart komma in på bibblan:

Sarah Dessen:
Someone Like You

That Summer
Just Listen
Keeping the moon
Dreamland
(Along for the ride?)

&


Diana Janse
En del av mitt hjärta lämnar jag kvar

Woohooo! Så nu har jag många böcker att se fram emot och många recensioner att skriva :D
Varför de inte beställt in Along for the ride tillsammans med de andra har jag ingen aning om. Men om de inte köper in den också lämnar jag nog ett nytt förslag på den om några veckor. Lite tråkigt om de tänker ha alla Sarah Dessens böcker utom en!

Jaa, så nu blir det till att läsa. Äntligen har jag börjat ta upp det intresset som legat på is i många år! :)


konst


eller här, här, här och här !RSS 2.0