The truth about forever. Sarah Dessen


Macy har aldrig tillåtit sig att sörja sin avlidne far. Istället rusar hon in i en evig strävan att vara perfekt. Både till sitt utseende och i hemmet och skolan. Det blir viktigt att visa upp en fasad att allt är bra och hon tar avstånd från människor när hon egentligen behöver dem som mest, när det hon helst behöver är närhet och tröst.
Hon åtar sig att ta över sin pojkväns biblioteksjobb under sommaren som just börjat, då han själv ska iväg på "sommarläger för snillen". Ett jobb där hon direkt finner sig vantrivas. Framför sig ser hon en enda lång sommar av pina och tristess.
Räddningen blir ett jobb hon får av en slump på en cateringsfirma. Allt stök och bök där är precis vad hon behöver i sitt annars så tysta, välordnade och perfekta liv.
Det blir en händelserik sommar till slut, och som äntligen får Macy att komma ur sitt skal. Hjälper henne att tillåta sig själv att våga sörja och våga leva.


4/5 !
[väldigt bra]


Kalifens hus

är skriven av frilansjournalisten Tahir Shah och omfattar den period i hans liv då han bestämde sig att med fru och barn flytta från grådaskiga London till färgstarka soliga Casablanca i Marocko.
Tahir själv har angloafghanska rötter och brukade i barndomen bila runt med familjen i Marocko. Fadern var från Afghanistan, men då det var oroligheter i landet så blev semestrarna i Marocko ett annat sätt att visa sina barn hur han själv levt som barn, uppe bland bergen. Även Tahirs farfar hade bott de sista åren av sitt liv i Marocko och detta faktum dyker med jämna mellanrum upp i boken.
Att flytta från en trång lägenhet i London till det stora huset med mycket mark i Marocko blir en minst sagt turbulent omställning. Saker och ting går inte direkt som Tahir tänkt sig. Huset de köpt är i stort behov av renovering och under detta förlopppet dyker alla möjliga sorters problem upp. Tahir och hans familj konfronteras med allt ifrån omöjliga byggarbetare som aldrig tycks kunna avsluta nåt de påbörjat, översvämningar, insektsinvasioner, opålitliga försäljare, Marockanska maffian, anställda som rymmer med pengar, och för att inte tala om alla dessa otaliga djinner! Som tycks göra allt för att sätta käppar i hjulet. Djinner som enligt marockanerna är elaka andar och alltid har ett horn i sidan på människorna.
Tahir tvingas möta den kulturkrock det innebär att vara uppväxt i ett land där vetenskap och rationellt tänkade dominerar och plötsligt komma till ett land där istället religion och vidskeplighet styr vardagen.

Det jag gillar med Kalifens hus är att den faktiskt är sann och dessutom skriven i nutid (2006). Tahir Shah är bra på utförliga beskrivningar och att läsa boken blir som en levande guidetur i Marocko, med alla dessa städer och platser som omnämns. Det blir även en slags guidebok i marockanernas kultur och mentalitet.
Uppskattat var också de olika tänkvärda meningarna och ordspråk som alltid inledde ett nytt kapitel.

Det negativa med boken är att Tahir Shah hoppar väldigt mycket från händelse till händelse. För det mesta är det ett bra flöde, men ibland känns det som att berättelserna blir avbrutna mitt i. Det blir oavslutat och hackigt. Helheten i boken förlorar sitt flöde och känns istället full av hål.
Att Tahirs familj med fru och barn så sällan omnämns gör även att boken faller ganska platt. Det blir inte alltid så bra dimension när det främst är byggnadsprocessen som följs. Mer om familjen hade gett boken en fullständigare helhet och gjort den än mer fullständig!

Men ja, trots dessa sista negativa rader så gillade jag boken och det målande berättandet om Marocko och dess folk. Och kulturkrocken som väntar en västerlänning som flyttar till ett nordafrikanskt land.

Boken får betyg 3/5 [Bra]


Bokrecensioner

Jag har äntligen börjat känna för att skriva recensioner av böcker jag läser. Under ett ganska långt tag har jag inte alls funnit nån ro att läsa böcker, än mindre skriva recensioner, men nu har känslan så sakta börjat smyga sig fram igen. Tidigare har jag haft viljan men inte orken/känslan för det. Men nu så, nu är jag förhoppningsvis igång!
Tanken var först att bara ha recensionerna nerskrivna i min dagbok, att bara ha dem för mig själv helt enkelt. Men nu när jag ändå skaffat den här bloggen kan jag lika gärna även publicera dem här ju!


Betygsskalan är följande:

X - Läs den ej!!

1/5 - Dålig


2/5 - Helt okej

3/5 - Bra!

4/5 - Väldigt bra

5/5 - Wow! Perfect Match!


dessa nattmöten


01:57 och Gp landar i brevlådan utanför.
Själv sitter jag och gråter framför musikalen Rent.


At your service


Ska jag vara deras egna personliga slaskhink
för känslomässigt avfall, eller vad?ibland får jag faktiskt akta mig lite för
vilka roller jag egentligen tar på mig!


I begynnelsen var ordet

Jag läste en bok för några dagar sen och ordet Solace dök upp. Jag visste egentligen inte vad det betydde, men gillade hur ordet lät när det kom ur min mun.
Jag har under ett ganska långt tag funderat på att skaffa en blogg och tänkte att Solace skulle vara ett fint namn på den. Tyvärr var ordet upptaget på blogg.se, men via översättningssidan tyda.se (där jag även fann vad solace betyder) fann jag Solacement istället och ja, det ordet fick det bli.


RSS 2.0