Breathless. Jessica Warman


Katie sitter ofta på taket med sin storebror Will och röker cigaretter.
Will som lider av schizofreni har periodvis varit inlagd på olika sjukhus under åren, men den här sommaren är han hemma för första gången på länge.
Inte mycket finns att göra i den tryckande värmen så den mesta tiden spenderas på taket eller i poolen. Poolen där Katie trivs som bäst. Hon älskar vatten och har alltid varit bra på att simma. Sen tre års ålder har hon deltagit i olika simlag och hon har alltid varit den snabbaste! Varje dag den här sommaren simmar hon i poolen och känner att hon blir bättre och bättre.
Katies föräldrar är båda väldigt frånvarande på olika sätt. Medan pappan är en överarbetande psykiater och sällan hemma (och därför fått öknamnet "The Ghost" av sina barn) så är mamman konstnär och därför ständigt i närheten, arbetandes i sin ateljé. Hennes problem är istället att hon dricker för mycket och innan lunchtid om dagarna är hon redan lätt berusad.
I Hillsburg (även kallat Hellsburg) där familjen bor, är de måttligt populära. Staden är en fattig liten håla där alla känner alla och då Katies pappa arbetar så mycket har familjen lyckats förbättra sin standard mer och mer, vilket grannarna inte ser på annat än med avund och förakt.
Med andra ord är det ingen lätt tillvaro för Katie och hon tar sin tillflykt till vattnet. Där kan hon slappna av och vara sig själv. Hon är även duktig i skolan men det är att simma hon älskar.2/5  [okej]


Boken är uppdelad i fyra delar.

Part One. Mest introduktion av familjen, samhället och Katies bakgrund. Även en närmare inblick i hennes och Wills relation.
Mot slutet händer en incident som leder till att Will försöker ta livet av sig. Han hamnar på sjukhus och Katie själv skickas av sina föräldrar iväg till ett internat, "för hennes egen skull". Ett internat med inrikting på simning.

Part Two. För att slippa förklara sin trassliga familjesituation säger Katie till alla att hennes bror är död. Samtidigt som det får henne att känna sig illojal så är det ändå en lättnad att på sätt och vis. Det blir enklast så.
På internatet blir hon vän med skolans populäraste tjej, avancerar inom simningen och får extra tillsatt träningstid, hon träffar Drew som är hennes manliga motsvarighet i laget. Blir kär, men Drew är troende vilket inte riktigt går ihop med Katies egna livssyn och bagage. Simningen går bättre och tränaren föreslår en ansökan för sommarläsning på det prestigefyllda Yale university.

Part Three. Efter sommaren på Yale kommer Katie tillbaka med nyvunnet självförtroende. Allt flyter på bra, hon blir captain för simlaget och relationen till Drew blir djupare. Men en vacker dag står hennes mamma inne på hennes internatrum. Katies farfar har dött och de måste åka direkt. Mazzie, rumskamraten som Katie kommit allt närmare, får följa med och dan efter är det begravning. Det blir en kaotisk dag. På kvällen händer det som inte får hända. Brodern Will får ett utbrott och hotar pappan i familjen till livet. Polisen anländer och Will blir intagen på mentalsjukhus. Katie kan inte förlåta, även om hon egentligen den enda han har att ty sig till, den enda han litar på i världen. Hon vägrar att besvara hans telefonsamtal och efter en tid slutar han ringa.

Part Four. Det har blivit sommarlov igen och för andra året i rad har Katie sommarläsning på Yale, där hon även tränar med simlaget. Hon träffar Eddie som hon blir mer och mer intresserad av, börjar gå ut och festa, dricker, röker och sover knappt. Sommarläsningen tar stryk och även simningen. När hon till slut är nära att bli kickad från simlaget tar hon sig samman och skärper sig.
Tillbaka på internatet för tredje året får hon en dag reda på att hennes bror mördat en ordningsman på sjukhuset där han är intagen. Saker och ting börjar spåra ur i hennes liv. Hon är otrogen mot Drew med hans bästa vän, hon kommer inte in på Yale för collage, skolans populäraste tjej som hon var vän med avslöjar allt om Will för resten av skolan. Livet suger, men Katie har ändå sin rumskamrat Mazzie som hon kommit nära. Det finns ett speciellt band dem emellan och tack vare Mazzie orkar Katie stå ut de sista veckorna av internat-tiden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0